Kešem nebo šekem? Nejlépe bezhotovostně

Kešem nebo šekem? Nejlépe bezhotovostně

S rozšiřováním využití moderních technologií roste důvěra v bezhotovostní transakce. Zatímco dříve byly takové finanční pohyby vzácnější a omezovaly se především na šeky a později na platební karty, dnes je možností daleko více. Máme se v blízké budoucnosti připravit na úplnou absenci bankovek a mincí?

Z našich peněženek již zcela vymizely haléřové mince. Ti starší si je v dětství spořili do prasátek a pak s nimi o přestávkách hráli čáru. Dospělí je nechávali jako spropitné. Dnes se totéž děje s korunovými položkami. U silnějších měn samozřejmě zůstávají zachovány centy a další drobné položky.

Tytam jsou i časy, kdy se majitelé modré bankovky s Bedřichem Smetanou mohli při utrácení pořádně rozšoupnout. Přesto je i dnes dobré několik papírových bankovek v peněžence mít. A jak se zdá, jen tak se to nezmění.

 

Platební karty se staly standardem

Doby, kdy se lidé obávali platebních karet, jsou nenávratně pryč. V současnosti není neobvyklé vlastnit jich dokonce hned několik. Častá je kombinace debetní a kreditní karty.

Je to nejen pohodlné, ale rovněž výhodné. Při řadě menších plateb už pár let není nutné ani zadávat PIN, stačí kartičku přiložit ke čtečce na terminálu. V některých případech navíc díky kartám odpadá výměna peněz při platbách v zahraničí.

Banky tento systém všemožně podporují. Navazují obchodní partnerství s komerčními institucemi a u bezhotovostních plateb pak nabízí slevy na nákupy a další zákaznické výhody.

Některé bankovní produkty tohoto typu jsou navíc pojištěny proti krádeži a dalším způsobům zneužití. Lze u nich navíc nastavit limity. I to je důvodem, proč důvěra v tento způsob transakcí tak markantně vzrostla a ty se tak mohly stát každodenním prostředkem.

Samotné plastové výlisky neslouží pouze k přímému placení. Trend slevových zákaznických karet je tak silný, že se na ně leckomu vyplatí mít samostatné pouzdro.

 

Jde to i bez karet

Moderní technologie ženou variabilitu možností placení stále vpřed. Přiložení karty k terminálu je pohodlné a rychlé, ale jde to ještě jednodušeji.

Stále více mobilních zařízení podporuje takzvanou NFC technologii. Jedná se o metodu bezdrátové komunikace mezi elektronickými zařízeními.

Tu lze využít podobně jako platební kartu, pouhým přiblížením telefonu ke čtečce na platebním terminálu. V době, kdy máme všichni mobilní telefony nepřetržitě v ruce nebo alespoň po ruce, je to ještě o krůček pohodlnější, nežli vytahování karty z peněženky a hlídání hned dvou cenností zároveň.

Nárůst v oblibě zaznamenává také chytrá elektronika. Nejrůznější typy funkčních náramků, hodinky, klíčenky. Z hlediska placení jde v podstatě jen o zjednodušenou variantu mobilu, potažmo platebních karet.

 

Nakupování na internetu

Podíl online nákupů na trhu dlouhodobě stoupá. Tato oblast zažívá obrovský boom.

Jediný způsob, jak v takovém případě využít hotovost, je platba při doručení. Ve stejnou chvíli jde ale často platit také výše uvedenými způsoby. Výrazné procento zákazníků v České republice dává platbě až při dodání zboží přednost.

Platby předem jsou pak možné převodem nebo kartou. U převodu musíte počítat s delší lhůtou pro uskutečnění platby. U karet je třeba dbát základních bezpečnostních pravidel.

Především se při platbě přesvědčte, že komunikujete přes zabezpečenou stránku (řetězec znaků https na začátku webové adresy). Pokud tomu tak není, buďte obezřetní a raději nezadávejte žádné citlivé údaje. Ať už je za absencí šifrování komunikace pouze liknavost obchodníka, nebo se jedná o pokus o útok, opatrnost je vždy na místě.

Pro online platby je možné využít také zprostředkované finanční transakce pomocí internetové peněženky. K nejznámějším internetovým platebním systémům pro zprostředkování finanční transakce patří služba PayPal. Obchodník tedy nevidí vaše údaje, přesto má jistotu, že o své peníze nepřijde. I u tohoto bezpečného způsobu je dobré nastavit si raději limity pro platby.

 

Preference a kombinace možností

Ačkoli je zejména při finančních transakcích třeba být ostražití, i ty nejnovější technologie si cestu do našich každodenních životů pomalu nacházejí.

Jejich využití je sice individuální, ale většinou půjde o kombinaci prostředků podle aktuální situace.

Bezhotovostní platební styk má řadu výhod, od pohodlí až po vyšší bezpečnost. Přesto mají i fyzické peníze stále své nezastupitelné místo. Mezi přednosti může patřit například lepší přehled o stavu financí, k němuž přispívá vyšší hmatatelnost a reálnost mincí a bankovek. Navíc můžete hodit pár korun do klobouku šikovnému muzikantovi na ulici nebo přisypat svým dětem peníze do kasičky, dávat jim kapesné a učit je tak vyšší finanční zodpovědnosti.




Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů